"Havtorntid" med forlægger Andreas Harbsmeier og oversætter Christian Lundager. Naturlitteratur 1

Beskrivelserne af planter og geologi, hav og muld, fugle og fisk gør øen til et organisk billede på skønhed, skrøbelighed og livets forgængelighed – i samarbejde med Næstved Folkeuniversitet


I foredraget beskæftiger Christian Lundager og Andreas Harbsmeier sig med bogen ”Havtorntid” skrevet af den nu afdøde DDR-forfatter Hanns Cibulka og udgivet på dansk i januar 2023 på forlaget A Mock Book .

Christian Lundager har oversat bogen, Andreas Harbsmeier er forlægger, og sammen har de skrevet et fyldigt og indsigtsfuldt efterskrift.

Havtorntid er dagbogsoptegnelser fra tre måneder på Østersø-øen Hiddensee i sommeren og efteråret 1971. I al sin nøgternhed åbenbarer øen sig både som landskab, som myte og som længsel. Dagbogsskribenten Hanns Cibulka vækker med sine på én gang poetiske og jordbundne beskrivelser Hiddensee til live for læseren i en række optegnelser, der mere end halvtreds år senere stadig tryllebinder og sætter sig i sindet.

Beskrivelserne af planter og geologi, hav og muld, fugle og fisk gør øen til et organisk billede på skønhed, skrøbelighed og livets forgængelighed – og til en påmindelse om, at mennesket ikke er herre over naturen, men lever tæt forbundet med den.

I en af de mange begejstrede anmeldelser kan man læse: ”Resultatet er en nærmest seismografisk skrift, der ubesværet bevæger sig mellem naturens ydre og sindets indre landskaber”. (Information d. 10. februar 2023).

Om foredragsholderne:

Christian Lundager (født 1978) skønlitterær oversætter og cand.mag. i litteraturvidenskab.

Efter et arbejdsliv som ministeriel embedsmand og konsulent i en fagforening kastede Christian sig i 2022 ud i tilværelsen som skønlitterær oversætter på fuld tid. Han oversætter fra tysk, engelsk og norsk og har oversat forfattere som Colson Whitehead, Benjamín Labatut, Åsne Seierstad og altså Hanns Cibulka. 

Andreas Harbsmeier (født 1978) forlægger og cand.mag. i tysk og litteraturvidenskab.

Har været redaktør for den danske udgave af magasinet Lettre Internationale, og igennem en årrække stået i spidsen for Højskolebladet og været udviklingschef og pressechef for Folkehøjskolernes Forening i Danmark. Tillige oversætter, anmelder og skribent for dagblade og magasiner. Siden 2023 forlægger hos forlaget A Mock Book.

Link til billetter kommer senere.

Arrangementet foregår i samarbejde med Næstved Folkeuniversitet.