"Med fortællingen går jeg i døden - Essays om den nye europæiske romankunst" med litteraturredaktør på Information Peter Nielsen

- den europæiske roman fra 1955 til i dag - med støtte fra Statens Kunstfond


I foredraget, ”Med fortællingen går jeg i døden”, vil Peter Nielsen med udgangspunkt i sin bog af samme navn fortælle om, hvordan den europæiske roman har bidraget til at skrive og bearbejde vores nyere europæiske historie.

Lige fra ødelæggelserne efter Anden Verdenskrig og Holocaust til i dag, som vi vel nok kan kalde klimakrisens tid.

Den europæiske roman giver os vores liv i hænderne på en anden måde end historiebøgerne. I den bliver vi ved med at indløse fortidens pant og forstå nye sammenhænge. 30 år skulle der gå, fra begivenheden fandt sted, før vi for alvor forstod, hvad Auschwitz betød, og mere end 30 år, før vi forstod dimensionerne af eksplosionen den aprilaften i 1986 på Tjernobyl-atomkraftværket. Romanen kommer aldrig til tiden, men den kommer heller aldrig for sent.

Med fortællingen går jeg i døden afdækker Peter Nielsen et Europa i krise og forandring – sådan som det udfoldes i romaner af blandt andre Curzio Malaparte, Thomas Bernhard, Imre Kertész, Herta Müller, Salman Rushdie, Kirsten Thorup, Orhan Pamuk, Svetlana Aleksijevitj, Michel Houellebecq og Rachel Cusk.

Peter Nielsen (f. 1967) er litteraturredaktør på Information, Ph. d. i Litteraturhistorie og grundlægger af den danske udgave af det europæiske kulturmagasin Lettre Internationale.

Foredraget bliver støttet af Statens Kunstfond.

Link til billetter følger senere.