Sang, samtale og musik med sanger og sangskriver Ulla Britt Simonsen og bassist Morten Nielsen

INSPIRATION OG KREATIVTET - en musikalsk undersøgelse af menneskets skjulte superkræfter - med støtte fra Mærk Næstved


Hvordan fødes en god ide? Hvordan bliver vi klogere sammen? Er kreativitet en personlig resurse, som vi har hver især, eller er det noget, der kan opstå i mødet mellem mennesker? Og hvor sidder inspirationsmusklen egentlig?

I løbet af aftenen vil Morten Nielsen og Ulla Britt sammen med publikum undersøge disse spørgsmål i en fortsat vekslen mellem samtale og musik. Ambitionen er ikke, at vi skal nå en endelig afklaring omkring svarene på disse vigtige spørgsmål, men derimod at vi i fællesskab finder nye og måske overraskende måder at stille dem på.

Det, vi kan garantere, er, at undersøgelsen bevæger sig ad uventede stier. Så vi skal for eksempel snakke om, hvordan stjålne indkøbsvogne kan være nøglen til at skabe social trivsel i danske byer. Og vi skal forsøge at finde ud af, hvad fugle i bevægelse, der danner Sort Sol, har tilfælles med verdens bedste jazzmusikere.

Det er ikke svært at finde aftryk af jazzen i Mortens og Ulla Britts musik. De mørke klange reflekterer i lige så høj grad den nordiske stemning, der skaber lyriske åndehuller i de frie improvisationer, der slynger sig omkring Ulla Britts stemme og klaver og Mortens virtuose basspil. 

Ulla Britt er sanger og sangskriver. Stilmæssigt er hun helt sin egen. Hendes musik er fuldtonet cinematisk med afsæt i den danske visetradition, amerikansk jazz, nordisk folk og eviggyldig pop. 

Ulla Britts danske tekster behandler spørgsmål om de altid skrøbelige forbindelseslinjer mellem mennesker gennem nære og personlige fortællinger.

Det kan være brutalt at skrælle lagene af vores omgang med hinanden, men det er også vigtigt og ofte livgivende. Det perfekte menneske er vist ikke født endnu, så vi kan lige så godt sætte ord og musik på vores almenmenneskelige uperfekthed. Den er kommet for at blive. Og så skal vi kunne grine af os selv.

Ulla Britt synger gerne om hedeture, der helt afgjort er kommet årtier for tidligt. Og om måder at opføre sig på, der lige så sikkert var rimelige i øjeblikket, og som senere viste sig slet ikke at være det.

Udover at skabe personlig musik, der indfanger de drømme og den evige tvivl, som vi nok alle har, så arbejder Ulla Britt for udbredelsen af fællessang som en motor til at forbinde mennesker og kunst med naturen. Det gør hun som medarrangør og aktør i en række projekter og events på Sydsjælland, for eksempel “Årets Længste Sang”, “Sange Om Sorg“ og “Sange til Marie“. Derudover har hun været afgørende i arbejdet med at skabe et stadigt vildtvoksende, frugtbart og eventyrligt musikalsk univers for børn og unge i Næstved med Ulla Abdullas Cocobongoband og byens uformelle vartegn dragen Næssi. 

Ulla Britt underviser desuden i stemmearbejde, sang og kor på Næstved Musikskole og afholder workshops i circlesongs og komposition, som hun har studeret hos den amerikanske legende Rhiannon. 

Morten Nielsen er bassist og antropolog og forskningsprofessor på Nationalmuseet, hvor han leder museets Center for Sociale Bymodeller (SUMO), der forsker i bæredygtig byudvikling i kulturhistorisk perspektiv (https://natmus.dk/museer-og-slotte/sumo/). 

Mortens forskning fokuserer på menneskets fantastiske evne til at tænke nyt og anderledes selv i situationer, hvor der ikke synes at være muligheder for kreativitet og nyskabelse. Han har lavet etnografiske feltundersøgelser i de fleste områder af verden, herunder et langvarigt studie af stand-up-komikere i New York. Når han ikke skriver nørdede artikler til meget få læsere, så spiller han båndløs bas. Højt og længe – musikken er altid ledsager og vidne i Mortens liv og virke. Lige nu skriver han på en bog om den menneskelige kreativitet som en urkraft, der har gjort os til dem, vi er i dag.

Link til billetter følger senere.

Arrangementet er støttet af Mærk Næstved