Roepolakker i Danmark

Vi har lånt Ordlyds lokaler ud til dette arrangement: I år er det 130 år siden, de første polske arbejdere ankom til Sydsjælland og Lolland-Falster for at luge ukrudt på de danske roemarker. Det var hårdt arbejde, og barske opsynsmænd, de såkaldte ”Aufseher” sørgede for, at der ikke blev holdt ureglementerede pauser.


De mange polske roearbejdere satte deres præg på området, og den dag i dag kan man møde personer med efternavne som Watyjasik, Zafranski og Usilkowski.

Den 11. maj vil seks forfattere fortælle om roepolakkernes historie og læse udvalgte værker.

Det drejer sig om journalist og redaktør Torsten Elsvor, der har taget initiativ til at oprette Museum Polakkasernen ved Rødby, forfatter Karen Larsen, der har bidraget til bogen Et lollandsk forbryderalbum, Danmark 1890-1915, forfatter Carsten Aner, der har gendigtet en konkret roepiges historie, børnebogsforfatter Else Lefmann, der har lavet et dukketeaterforestilling for børn om en stakkels ensom roe, forfatter Camilla Simonsen, der netop har udgivet bogen: "Drømmen om et bedre liv" om to polakker, der for 100 år siden arbejdede i de danske roemarker, forfatter Hanne Munk, der præsenterer en helt ny kriminovelle om roepolakker og fagbogsforfatter Lise Bostrup, der mindes sin barndom i Nakskov, hvor hele byen under efterårets roekampagner var viklet ind i tunge melassetåger.

Arrangementet er kommet til ved et samarbejde mellem Forfattergruppen Os hernedefra, Den Danske Sprogkreds, Polsk Debatklub, Museum Polakkasernen ved Rødby og Ordlyd – Salon for litteratur og musik i Næstved.

Pris: 50 kr. inkl. et glas hvidvin og et par amoniaczki (polske småkager)

Flere oplysninger: Lise Bostrup LiseBostrup@gmail.com og tlf. 26 71 78 37 

Illustration: Poul Pochlage

Foto: Roepolakker på marken med opsynsmand. Nakskov lokalhistoriske arkiv.