Manden, der ville reparere verden med musik

Arrangementet er udsolgt! Hvis du ønsker, at vi i Ordlyd prøver at arrangere en lignende koncert i efteråret 2024, så skriv en mail til: anneholm@firma.tele.dk


Sjældent har verden haft mere brug for, at vi arbejder for fredelig sameksistens mellem forskellige kulturer og folkeslag, og derfor er vi meget glade for i vores første arrangement i 2024 at kunne præsentere oboist Henrik Goldschmidt sammen med Bilal Irshed – oud, Umut Talay – violin og Skjold Schønnemann Andreasen - saxofon

Som en af vores allermest alsidige og vidtfavnende musikere med mange år som solooboist i Det Kongelige Kapel er Henrik Goldschmidt i dag berømt både inden for- og uden for Danmarks grænser.

Han behersker med samme sprudlende musikalitet og instrumentale overskud de klassiske kammermusikværker, de enkle sange af f.eks. Carl Nielsen, klezmermusikken og al den anden farverige musik, han sammen med Anders Singh er eksponent for i duoen Singh & Goldschmidt.

For cirka 20 år siden oprettede Henrik Middle East Peace Orchestra, hvor palæstinensiske og israelske musikere spiller sammen.

Udover alt det og meget mere har han på Nørrebro i København, i Aalborg samt i Sandholmlejren grundlagt og driver Goldschmidts Musikakademi, en privat musikskole, der tilbyder gratis sang- og musikundervisning til børn og unge, der ellers ikke ville have fået chancen, som han selv udtrykker det. 

Bilal Irshed er en dansk/palæstinensisk komponist og oud-virtuos. Han er kendt for at have sit eget unikke udtryk inden for den mellemøstlige musik og en særlig elegant måde at spille oud på. Bilal er også kendt for at optræde med sit eget band, Bilal Irshed Trio, men spiller med mange forskellige ensembler. I efteråret 2023 optræder han for eksempel med Storstrøms Kammerensemble.

Bilal er født og opvokset i landsbyen Daboryya i det nordlige Galilæa. Som 13-årig begyndte han at spille oud, og efter at have afsluttet gymnasiet flyttede han til Jerusalem for at studere musik på Akademiet for Musik og Danse.

Han sluttede sig til det arabiske orkester i Nazareth i 2002, som han turnerede og optrådte med på mange internationale spillesteder og musikfestivaler i Europa.

I 2006 flyttede han til Zanzibar, hvor han arbejdede som musiklærer og kunstnerisk leder ved Dhow Countries Music Academy. Han flyttede derefter til Danmark i 2008, hvor han siden har udviklet en meget succesfuld musikkarriere.

Når Henrik og Bilal optræder her i Ordlyd – Salon for litteratur og musik, vil de sammen med to musikere uddannet på Goldschmidts Musikakademi, Umut og Skjold, spille musik med danske, tyrkiske, jødiske og palæstinensiske rødder.

Læs og hør mere om Bilal og hans musik her: https://bilalirshed.com/

Læs mere om Henrik og Goldschmidts Musikakademi her: https://goldschmidts.dk/

Se og hør Henrik fremføre Ennio Morricones ”Gabriels Obo”. Så bliver det ikke smukkere. 

Rul ned på siden: https://granvigartists.dk/henrik-goldschmidt/

Foto her på siden af Umut og Skjold: Fotograf Ole Wagner

Titlen på arrangementet er taget fra denne bog:

Manden, der ville reparere verden med musik - et portræt af Henrik Goldschmidt

Af Daniel Øhrstrøm og Henrik Goldschmidt, Kristeligt Dagblads Forlag, 2019